23.02.2022 | Vidina výdělku lákala prodejce odnepaměti. Když zjistili, že když se tu a tam ubere, či se přidá místo dražší přísady levnější, nic se nepozná a korunky se jen posypou. V minulosti se to i dost vyplácelo, neb kontrolní úřady neměly tak promyšlené páky. Rok od roku jsou ale technologicky, vědomostně i personálně silnější. Potěšující zprávou je, že falšování má na našem území spíš klesající tendenci – i když… některé případy kontrolní orgány zaměstnali dosyta.
18.02.2022 | Oblíbený šéfkuchař Přemek Forejt se spojil se sítí restaurací rychlého občerstvení McDonald‘s. Během tříleté spolupráce se tak veřejnost spolu s Přemkem podívá pod pokličku výrobním procesům oblíbených produktů McDonald‘s. Pomyslná funkce „kontrolora kvality“ bude zahrnovat i návštěvy u dodavatelů a testování kvality používaných surovin.
09.02.2022 | Včelí pyl je právem považován za téměř dokonalou potravinu, zejména pro vysoký obsah biologicky aktivních látek a cenných bílkovin. Pyl včelám slouží jako základní složka potravy, je tedy z nutričního hlediska velice hodnotný. Vyniká obsahem vitaminů skupiny B, zinku a rutinu.
08.02.2022 | Označení máslo může nést pouze výrobek, který obsahuje nejméně 80 % (mléčného) tuku. Obsah tzv. netuků (např. laktózy, mléčných bílkovin, minerálních látek) bývá přibližně do 2 % a normovaný obsah vody je maximálně 16 %. V případě výrobků s nižším obsahem tuku je na trhu „máslo tříčtvrtětučné“ (s 60–62 % tuku, též ho lze označit jako „máslo se sníženým obsahem tuku“), popř. „máslo polotučné“, které má 39–41 % tuku. S těmito výrobky se však zákazník setkává spíše zřídka.
01.02.2022 | Zejména období zimy je nejen v naší zemi pravidelně spojeno se zvýšeným výskytem ptačí chřipky a prakticky každá informace o zjištění nového ohniska této nemoci a likvidaci příslušných chovů je spojena s konstatováním, že je ptačí chřipka přenosná na člověka. Tato neustále opakovaná teze přitom může u části spotřebitelů vyvolat obavy z konzumace drůbežího masa, což je ovšem závěr veskrze chybný.
27.01.2022 | Výsledky kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v prodejní sezóně 2021 ukázaly pozitivní trend, kdy požadavkům právních předpisů při hodnocení v laboratoři nevyhověl pouze jediný vzorek.
26.01.2022 | Mýtus o bezpečnosti polských potravin je v troskách, jejich kvalita je tragická, píší polská média o zprávě polského nejvyššího kontrolního úřadu NIK. "V polském masu jsou tuny antibiotik, strašné bakterie a znečistění. Kontrola potravin je jen iluzorní a nikdo se o problém nechce postarat," napsal server Innpoland.pl o závěrech nedávno publikované zprávy NIK.
24.01.2022 | Podíl nevyhovujících medů v obchodech je nejnižší od roku 2010, jsou navíc jednou z nejkontrolovanějších potravin. Rostoucí kvalita medů z obchodních pultů je jedním z důvodů, proč jim Češi dlouhodobě stále více důvěřují. Některé firmy, jako je například největší český výkupce a distributor medu Medokomerc, dokonce testují své medy i nad rámec zákonných povinností.
05.01.2022 | Lidé při nákupu potravin kladou větší důraz na cenu. Cena je nyní důležitá pro 34 procent populace, tedy o pět procentních bodů více než před 2,5 lety, kdy se tento průzkum prováděl naposledy. Vyplývá to z aktuálního průzkumu poradenské společnosti KPMG. Kvalita je rozhodující pro 44 procent Čechů, o procentní bod více než dříve.
17.11.2021 | Veterináři varují před mraženými kachnami z Polska od výrobce DROP, které mohou obsahovat salmonely. Podařilo se jich stáhnout 1138 kg, naopak 1627 kg se prodalo nebo zkonzumovalo. Informace o riziku obdržela Státní veterinární správa (SVS) systémem rychlého varování (RASFF).
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.